Uzeniny Lago di Garda
Spotřeba uzenin je v oblasti Lago di Garda větčí než by se zdálo. Místní maloobchodnící, ale i velké řetězce nabízejí velký výběr kvalitních italských uzenin nejrůznějších druhů. Mezi ty nejtypičtější patří Prosciutto crudo i cotto (vařená šunka), Mortadella, sezonní a krajové speciality jako je špek, bresaola nebo carpaccio, dále pak salámy, párky, pečínky ale i slanina a bůček. Nechybí ani klasické plísňové salámy různé tvrdosti a zrnitosti. V některých je na hrubo nakrájený speck, jiné se blíží salámům métským. Nákupem uzenin jistě neuděláte chybu. U salámů v zásadě platí, že měkčí mívají výraznější chuť. Mortadela je dobrá téměř v každé cenové kategorii. To však již úplně neplatí pro prosciutto. To čím je dražší, tím má výraznější chuť. Velmi pak doporučuji ochutnat hrubozrnné grilovací buřtíky. Jsou zcela syrové a musí se připravit na grilu. Jejich chuť je však nezaměnitelná. Všechny tyto uzeniny se vyrábějí ze speciálních prasat a skotu Romagnola, které byli oceněny na výstavě v Paříži, jako jedna z nejlepších masných odrůd.